Zo vind je ons

Uitgelicht

Zeil Doorntuin-2 klDe Doorntuin heeft geen eigen adres maar ligt ter hoogte van de Altvioolstraat in stadsdeel Tongelre in Eindhoven. Klik hier voor de kaart en hier voor prachtige luchtopnames. Hierop is de stratenstructuur te zien maar de grond zelf ligt nog grotendeels braak. Er is dus nog geen bebouwing te vinden.

Voor je navigatiesysteem kun je het beste Quinten Matsyslaan 31 in Eindhoven aanhouden. Als je dan nog zo’n 100 meter verder rechtdoor rijdt of loopt, de Partituurlaan in, dan vind je ons aan de linkerkant. Klik hier voor de kaart.

NLDoet 2019 | za 16 maart

Er wordt flink gebouwd op de Tongelresche Akkers/Berckelbosch, maar de Doorntuin kan nog één seizoen door! We gaan zaterdag 16 maart van 10.00 – 16.00 uur de tuin klaar maken voor de lente en kunnen daarbij jouw hulp goed gebruiken. We maken er een gezellige dag van, voor de lunch wordt gezorgd.

Meer informatie over deze klus vind je hier: https://nldoet.nl/project/a020B00000kCqWhQAK

Kleur in augustus

Ondanks de lange, hete en vooral droge zomer hebben de dahlia’s toch kans gezien uit te groeien tot prachtige bloemen. Daarnaast genieten we ook van andere kleurrijke bloemen, onder andere de cosmea en de calendula.

Maansverduistering 27 juli

Op 27 juli stonden we allemaal klaar om de maansverduistering te aanschouwen, maar dat viel door de sluierbewolking nog niet mee… gelukkig werkt het zicht later beter en kleurde de maan rood. Wat een bijzonder moment!

Bessenoogst juni

Wat een rijke bessenoogst dit jaar! Het is nog nooit zoveel geweest. Vooral de aalbessen en de kruisbessen deden het goed, en de aardbeien niet te vergeten.

Velt eco-tuindag 2 juni

In het weekend van 2 en 3 juni worden er in Nederland en België ruim 250 tuinen opengesteld die je gratis kunt bezoeken. De Doorntuin is geopend op zaterdag 2 juni van 11.00 – 15.00 uur. Kom genieten van de prachtige lente! We serveren koffie/thee en cake met aardbeien en er zijn vrijwilligers van de werkgroep aanwezig om toelichting te geven. Graag tot ziens!

Voor meer info, zie http://www.velt.nu/ecotuindagen

ecotuinweekend_affiche2018_digitaal

Midwintervuur

Vlak voor Kerst hebben we het jaar afgesloten met een prachtig vuur, goed gezelschap en veel lekkers. Tot volgend jaar!

Sneeuw!

En plotseling was alles wit… lang bleef de sneeuw niet liggen, maar wat was het mooi!

Nachtvlinders

Na het feest op 26 augustus zijn we nog lang in de tuin gebleven om nachtvlinders te kijken. En die zijn er meer dan je denkt, kijk maar…

Vijf jaar Doorntuin

Dat was een mooi feest op zaterdag 26 augustus in de Doorntuin ter ere van het 5-jarig bestaan! Heerlijk weer, lekkere pizza, live-muziek en veel gezellige mensen. Bedankt iedereen die erbij was! Toen het donker werd hebben we nachtvlinders gezocht én gevonden, en zo werd het vanzelf laat… we hebben genoten!

Zomer in de Doorntuin

Prachtige foto’s kregen we van Arno, een van de leden van de werkgroep. De zomer in volle glorie!

De Doorntuin bestaat 5 jaar!

20140622_100624En daar zijn we best trots op :-) Op zaterdag 26 augustus a.s. wordt dit jubileum gevierd. Vanaf 17 uur is iedereen welkom. In het bijzonder willen we iedereen die ooit iets voor de Doorntuin heeft gedaan uitnodigen. Zonder jullie hulp was de Doorntuin niet zo mooi geworden!

We zorgen voor een welkomsdrankje en trakteren op heerlijke, ter plaatse gebakken steenoven-pizzapunten! Wie wil mag een (Italiaanse) salade meebrengen om het diner compleet te maken. Neem ook je eigen bord, bestek en glas mee. Graag aanmelden voor 20 augustus via werkgroep@doorntuin.nl.

Fotowedstrijd
Geniet je ook zo van de tuin? Wij zijn benieuwd hoe jij de tuin beleeft. Heb jij in de afgelopen vijf jaar een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt in de Doorntuin? Stuur de foto in en de besten worden na de zomer gepubliceerd in de Prikkel en op onze site. Je kunt de foto sturen naar http://www.doorntuin.nl/category/contact/. Vermeld ook het jaartal en de naam van de fotograaf.

Samen eten in de Doorntuin

In de maanden mei en juni eten we vier keer samen in de tuin. De eerste twee keer zijn al achter de rug en het was gezellig! Op 31 mei hebben we afgesloten met een kleine excursie aan de andere kant van het spoor (Urkhoven). We hebben orchideeën en kikkers gezien en gehoord! We ontmoetten een buurtgenoot met metaaldetector. Hij liet ons zijn vondsten zien; een muntgewichtje en munten uit de 18e en 19e eeuw. Michel heeft nog een kleine heldendaad verricht en de fles wijn die we als bedankje kregen gaan we de 28e juni opdrinken.

Komende woensdagen 14 en 28 juni eten we weer in de tuin. Je bent van harte wekom om 18.30 uur. Neem zelf iets te eten mee, dat je (eventueel) kunt ruilen. En vergeet je bord en bestek niet!

Bietje buurten

Maandag 13 maart j.l. waren we uitgenodigd voor de afsluitende bijeenkomst van het 1e jaar van het project Bietje Buurten. Een prachtig initiatief met als doel vluchtelingen een beter thuis te geven in de stad. Vrijwilligers van buurttuinen dragen op deze manier bij aan de integratie van nieuwkomers. Zo maakten wij vorige zomer kennis met Arif en Othman uit Syrië. Zij hebben ons geweldig geholpen in de tuin en wij boden hen een omgeving waarin ze konden oefenen met de Nederlandse taal en gebruiken.
Bij de bijeenkomst werden we onverwacht in het zonnetje gezet en kregen we, naast een boekje over het project, ook nog een waardebon uitgereikt!

Tuinseizoen gestart

Het tuinseizoen is weer begonnen! Zaterdag 11 maart j.l. hebben we een gezellige start gemaakt tijdens NL Doet. De picknicktafels staat weer buiten en we hebben een nieuwe pomp, dankzij de Stichting Doornakkers en Soontiens. Dus kom genieten van de lente!

NLDoet | Doorntuin klaar voor de lente

Zaterdag 11 maart 11.00 – 15.30 uur
Eindelijk komt de lente er weer aan… dat betekent dat we de tuin klaar gaan maken voor een nieuw seizoen. De drie picknickbanken hebben vorig jaar behoorlijke schade opgelopen en zullen gerepareerd en weer in elkaar gezet worden. We willen graag alle bakken weer een nieuwe laag compost geven. Sommige bakken krijgen nieuwe planken of worteldoek.Daarnaast zijn er ook nog genoeg andere klussen te doen: de vlinderstruiken kunnen gesnoeid worden en de fruitbomen en fruitstruiken kunnen van compost voorzien worden. Het wilgentenenhek en de poort kunnen gesnoeid en hersteld worden.Opgeven is niet nodig maar wel handig voor ons om te weten in verband met de lunch. Zie ook http://nldoet.nl/klus/19660.
Tot ziens in de Doorntuin op 11 maart!

Oudjaar en goed nieuws

Afgelopen december hebben we te horen gekregen dat we nog 2 à 3 jaar op de huidige locatie kunnen blijven. Dat is goed nieuws! Met een kampvuurtje bij de zandbak hebben we het oude jaar uitgeluid en het goede nieuws gevierd. Er waren pannenkoeken, warme chocomel en ander lekkers. We hebben genoten!

IMG_3106IMG_3110

Burendag op vrijdag 23 september 2016

Dit jaar vieren we in Doornakkers Burendag op wat grotere schaal. De Doorntuin, de Spiltuin van Berkcelhof en de Buurttuin hebben de koppen bij elkaar gestoken en we maken er samen een mooie middag van.

Op 14.00 uur verzamelen we in de Spiltuin van Berckelhof. Daarna gaan we op pad om een wandeling te maken in en langs mooie groene en bijzondere tuinen in de wijk: de Doorntuin en de Buurttuin.

In de tuinen drinken we een verfrissend drankje en vindt de onthulling plaats van drie bijzondere items. Zij verbinden de drie tuinen in Doornakkers.

Rond 16.00 uur sluiten we feestelijk af met de opening van de Spiltuin onder het genot van een kopje huisgemaakte Doornakkers thee van de Cultuurnomaden en iets lekkers.

Toegang is gratis en iedereen kan deelnemen.

 

De theemobiel in de Doorntuin

Gisteren hebben we bezoek gehad van de theemobiel in de Doorntuin. We hebben heerlijke thee gedronken met zeer verrassende smaken! Kersensteeltjes, goudsbloem, zaad van Oost-Indische kers, munt en meer.

Op zoek naar dé Doornakkers-thee werden we verzocht onze ervaringen in het grote boek op te schrijven. Wat een leuk project van de Cultuurnomaden!

De enige echte Doornakkerstheemobiel komt eraan

_L1170230Zaterdag 13 augustus pop-up thee in de Doorntuin met de cultuurnomaden.

We maken theemixjes met kruiden en bloemen en proeven en keuren de samenstellingen, tekenen labels en verpakkingen voor de nieuwe smaak “Doornakkersthee”. Loop je mee met de theemobiel? We vertrekken op zaterdag 13 augustus om 12 uur vanaf Berckelhof en trakteren onderweg iedereen op thee. We werken tot ± 3 uur in de Doorntuin.

Reparatie van de waterpomp

De aanzuigbuis was helaas in de put gevallen. De put is 15 meter diep en de aanzuigbuis een metertje of 10 lang, dus we verwachtten de buis op een meter of 5 diepte aan te treffen. Met een schietloodje hebben we gemeten: 5,35 meter! We zagen het een beetje somber in, maar Arno had al snel een mooi stukje gereedschap gemaakt om de buis er weer uit te vissen.

De eerste vispoging op woensdagavond was helaas mislukt. Er was veel meer kracht nodig dan gedacht en ook de weerhaken bleken te lang en braken af. Zaterdag hebben we het opnieuw geprobeerd. Het eerste stuk hebben we een spindel gebruikt. Toen de buis boven kwam bleek ook waarom er zoveel kracht nodig was: de grijper was naast de buis geraakt in plaats van erin! Iets te enthousiast werd de grijper uit de put getrokken….de hele buis viel weer naar beneden: wat een pech. Een nieuwe poging werd ondernomen.

Nu is het wel gelukt om te buis te pakken, maar de buis brak aan het uiteinde en weer viel een stuk buis in de put. Dit stuk hebben we er ook nog uitgekregen met een lang touw. Nu kunnen we eindelijk een nieuwe pomp gaan monteren. Arno, bedankt voor al het werk!

Natte bedoening

Wat is er in de afgelopen tijd toch veel regen gevallen. Met bakken kwam het uit de lucht. En dat merken we natuurlijk in de Doorntuin ook. Delen van het centrale grasveld, rondom de waterpomp en een aantal paden zijn behoorlijk “soppig”. Laarzen zijn geen overbodige luxe op hem moment. In het hele bestaan van de Doorntuin hebben we zoveel water nog niet meegemaakt.

Maar voor de rest wordt de Doorntuin weer steeds mooier. De ingezaaide bloemen staan weer volop in bloei en ook de vaste planten komen ieder jaar wee steeds voller terug.

VELTdag ook weer in de Doorntuin

Zaterdag 4 juni jl. was de Doorntuin onderdeel van de Velt Eco Tuindagen. We hadden een fijne dag met mooi weer. De Velt kraam was aanwezig met heel veel informatie over ecologisch tuinieren en er waren 2x zoveel bezoekers als in 2015. Leuk om op zo’n dag allerlei nieuwe mensen te ontmoeten!

Insecten in de Doorntuin

De Doorntuin staat volop in bloei en voor het eerst is het Insectenhotel in de tuin volgeboekt met tal van soorten insecten ook omdat de kamers dit jaar pas gereed zijn gekomen. Zo zag ik o.a. een sluipwesp (rhyssa persuasoria)op zoek naar een kamer.

De sluipwesp is een nuttige parasiet bij de bestrijding van o.a. bladluis: het vrouwtje boort met haar lange legboorbuis door hout om eitjes op larven of poppen van andere insecten te leggen. De larven van de sluipwesp eten hun gastheer van binnenuit op. Sluipwespen zijn niet hinderlijk voor mensen. Zoals te verwachten in onze bloementuin zag ik ook bloemvliegen (Anthomyiidae) daar bestaan wel 1200 soorten van en ze voeden zich met nectar en stuifmeel van schermbloemige planten, sommige soorten eten ook insecten. Zoals de meeste insecten zijn deze vliegen met hun borstelige poten zeer nuttig bij de bestuiving van planten. (foto’s in de Doorntuin gemaakt)

Wanneer je in te Doorntuin bent breng dan bij zonnig weer eens een bezoek aan het insectenhotel: de meeste insecten en vooral vlinders worden pas actief bij zonneschijn. Op de bloemen heb ik zeker zes soorten vlinders gezien waaronder de koninginnenpage, (foto koninginnenpage niet in de Doorntuin gemaakt).

Ook net buiten de Doorntuin op het braakliggend terrein is er volop te genieten aan flora en fauna, wat mij betreft is er in Tongelrese Akkers dit jaar het laatste huis gebouwd. Met veel dank aan Jan Wijn.

Open dag in de Doorntuin

logo VeltOp zaterdag 4 juni tussen 11 en 16 uur doet de Doorntuin weer mee aan de Velt-ecotuindagen. We laten de tuin zien en vertellen graag wat meer over de bijen- en vlindertuin. Er is volop leven in de tuin dit jaar. Het bijenhotel wordt goed bezocht en we hebben twee nestjes met pimpelmeesjes. Iedereen is welkom en er is koffie en verse kruidenthee. Klik hier voor onze locatie.

Velt zal dit jaar aanwezig zijn met een infokraam. Bezoek de kraam voor alle informatie over ecologisch tuinieren en maak kans op persoonlijk eco-advies voor tuin of keuken twv 250 euro. Meer informatie over Velt is te vinden op www.velt.be

Er wordt deze dag ook gewerkt in de Doorntuin dus een keertje meehelpen kan/ mag ook. Wij kijken er naar uit om je te ontmoeten!

 

Nieuw leven in de Doorntuin!

Ook vandaag was het weer heerlijk tuinweer! Aan alle kanten verschijnt er nieuw leven en fris groen. Steeds meer bloemen ontvouwen hun bloemblaadjes en de aardbeien zijn op komst.

In een van de nestkastjes zit een nest pimpelmeesjes en de pas, door de leerlingen van de Groenschool Helicon, gesnoeide heg staat er weer strak bij . Mannen; heel veel dank weer!! Jullie zijn echte kanjers voor ons!!